Kwasica mleczanowa u chorego na cukrzycę typu II przyjmującego metforminę i nadużywającego alkoholu
Kwasica mleczanowa to rzadkie, potencjalnie śmiertelne powikłanie cukrzycy. Ryzyko jej wystąpienia wzrasta u chorych obciążonych cukrzycą, przyjmujących metforminę i nadużywających alkoholu. W pracy opisano czynniki ryzyka, objawy kliniczne oraz metody wstępnego leczenia kwasicy mleczanowej.
Słowa kluczowe
cukrzyca, metformina, kwasica mleczanowa, alkoholowy zespół odstawienny, bóle brzucha
Kwasica mleczanowa jest rzadkim powikłaniem cukrzycy, jednak śmiertelność w przypadku jej wystąpienia sięga aż 50% (1, 4). Jej pierwsze objawy to osłabienie, nudności i wymioty oraz bóle brzucha. Zbyt późne rozpoznanie i niewdrożenie odpowiedniego leczenia prowadzi do odwodnienia, pojawienia się zaburzeń świadomości, wstrząsu, niewydolności wielonarządowej, ostatecznie może doprowadzić do zgonu (1, 2, 4, 7). Kryteria rozpoznania kwasicy mleczanowej obejmują: pH < 7,35, lukę anionową > 16 mmol/l, stężenie wodorowęglanów < 10 mmol/l, a także stężenie mleczanów > 5 mmol/l. Wśród głównych przyczyn wystąpienia kwasicy mleczanowej wymienia się wstrząs i ciężkie urazy, dużo rzadziej spotykanymi przyczynami są zatrucie alkoholami niespożywczymi oraz stosowanie metforminy (MALA –
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować:
- Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów z zakresu medycyny ratunkowej
- Otworzymy dla Ciebie wybrane video-szkolenia, dzięki którym na bieżąco zaktualizujesz swoją wiedzą
- Otrzymasz dostęp do tematycznych e-booków
- Zagwarantujemy Ci aktualizację kalendarium wydarzeń ratowniczych
- Zyskasz dostęp do wszystkich wywiadów z działu: „Z ratowniczym pozdrowieniem”