Toksyczne działanie wybranych popularnych pokarmów
W niniejszym artykule przedstawiono działanie substancji szkodliwych zawartych w popularnych produktach takich jak: pomidory, ziemniaki, herbata, czekolada, ananas czy gałka muszkatołowa. Opisano także objawy, jakie mogą wystąpić w wyniku zatrucia, oraz to, jakie leczenie zastosować.
Słowa kluczowe
toksykologia żywienia, substancje szkodliwe, teofilina
Nie od dziś wiadomo, że to, co jemy, ma wpływ, na nasze zdrowie. Od kilku lat modne stało się spożywanie pokarmów tzw. BIO, z rolnictwa ekologicznego, a jednocześnie często do samego przygotowania posiłku przykłada się często niewiele uwagi. Tymczasem często nie tylko w samej jakości produktu, ale również w sposobie jego przygotowania leży źródło związków wpływających negatywnie na nasz organizm. Ponadto powszechnie dostępne są substancje i pokarmy aktywnie wpływające na nasz dobrostan.
Niektóre substancje uzależniające są po prostu popularnymi używkami spożywanymi na co dzień przez ludzi na całym świecie. Do tej grupy należą poprawiające koncentrację i samopoczucie metyloksantyny, jak kofeina, teofilina czy teobromina zawarte w kawie, herbacie czy czekoladzie. Mimo że [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!