Czy COVID-19 powoduje cukrzycę?
Dr Paweł Grzesiowski informuje o najnowszych badaniach potwierdzających wzrost liczby zachorowań na cukrzycę w ciągu 12 miesięcy po COVID-19.
Ekspert do spraw COVID-19 odniósł się do badań ukazanych w „Lancet Diabetes & Endocrinology”. Jego zdaniem, badania potwierdzają wpływ koronawirusa na zachorowalność na cukrzycę.
Po przejściu wirusa, u niektórych osób, nawet tych całkowicie zdrowych, może dojść nie tylko do uszkodzeń płuc, ale także trzustki. COVID-19 uszkadza komórki beta z pęcherzykami wydzielniczymi trzustki, odpowiedzialne za wydzielanie insuliny, zmniejszając ich ilość, co nie jest jedynie przejściowym powikłaniem.
Według autorów badania, COVID-19 może prowadzić do różnych powikłań, takich jak zachorowanie na insulinooporność czy nawet cukrzycę. Dlatego każda osoba, która przeszła COVID-19 powinna przebadać się pod kątem pomiaru glukozy we krwi.
Źródło: rynekzdrowia.pl