Czy COVID-19 powoduje cukrzycę? - ratownicy24.pl
Reklama

Wyszukaj w serwisie

Czy COVID-19 powoduje cukrzycę?

Czy COVID-19 prowadzi do cukrzycy?
Źródło: iStock

Dr Paweł Grzesiowski informuje o najnowszych badaniach potwierdzających wzrost liczby zachorowań na cukrzycę w ciągu 12 miesięcy po COVID-19.

Ekspert do spraw COVID-19 odniósł się do badań ukazanych w „Lancet Diabetes & Endocrinology”. Jego zdaniem, badania potwierdzają wpływ koronawirusa na zachorowalność na cukrzycę.

Po przejściu wirusa, u niektórych osób, nawet tych całkowicie zdrowych, może dojść nie tylko do uszkodzeń płuc, ale także trzustki. COVID-19 uszkadza komórki beta z pęcherzykami wydzielniczymi trzustki, odpowiedzialne za wydzielanie insuliny, zmniejszając ich ilość, co nie jest jedynie przejściowym powikłaniem.

Według autorów badania, COVID-19 może prowadzić do różnych powikłań, takich jak zachorowanie na insulinooporność czy nawet cukrzycę. Dlatego każda osoba, która przeszła COVID-19 powinna przebadać się pod kątem pomiaru glukozy we krwi.

Źródło: rynekzdrowia.pl

Reklama
Reklama
Reklama
ratownicy24-na-ratunek
Poznaj nasze serwisy

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.