Edukacja ratowników medycznych w zakresie zagrożeń środowiskowych
Odmrożenia i odmroziny
Odmrożenia to lokalne uszkodzenia tkanek wywołane miejscowym działaniem zimna (w środowisku wilgotnym powstaje tzw. stopa okopowa). Ich wystąpieniu sprzyja spożycie alkoholu (pod jego wpływem naczynia krwionośne rozszerzają się obwodowo), a dodatkowo wilgotne obcisłe elementy garderoby (powodujące wychłodzenie w wyniku konwekcji) oraz obniżona perfuzja obwodowa powodowana wcześniejszymi chorobami naczyń. Najbardziej narażone na odmrożenia i odmroziny są dystalne części ciała (twarz, uszy, kończyny).
Odmrożenia powodują skurcz naczyń i pogarszają krążenie, co powoduje niedotlenienie, a czasem zatrzymanie przepływu krwi oraz zwiększenie przepuszczalności ścian naczyń. Dodatkowo następuje rozpad komórek w mechanizmie odwodnienia lub, choć rzadko, zlodowacenie.
Wyróżnia się cztery stopnie ciężkości odmrożenia:
I. Obok palącego bólu, obrzęku i ograniczonego czucia przy dotyku pojawiają się również bladość, a następnie zaczerwienienie skóry.
II. Charakterystyczny ból, wytworzenie pęcherzy z krwią (lub surowicze) wewnątrz oraz ciemnoczerwone do fioletowego zabarwienie skóry.
[...]którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!