Ministerstwo Zdrowia odpowiada na pytanie dotyczące kwestii ujawniania numeru PESEL ratownika medycznego w dokumentacji udostępnianej pacjentowi
Na początku października br. Ogólnopolski Związek Zawodowy Ratowników Medycznych zwrócił się do Ministerstwa Zdrowia z zapytaniem o zasadność ujawniania numeru PESEL ratownika medycznego w udostępnianej pacjentowi elektronicznej Karcie Medycznych Czynności Ratunkowych. Odpowiedź resortu właśnie nadeszła.

O tym, że PESEL ratownika medycznego może być widoczny w dokumentacji medycznej pacjenta, pisaliśmy w naszym serwisie w październiku br. „Pacjent ma prawo wiedzieć, kto udzielił mu pomocy. Ale czy powinien przy okazji poznać PESEL ratownika?” – takie pytanie padło wówczas w oficjalnym komunikacie Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Ratowników Medycznych. Związek poinformował też, że skierował pismo do Ministerstwa Zdrowia, w którym domagał się wyjaśnień w tej sprawie. Jego zdaniem dostęp do takiej informacji nie jest potrzebny pacjentowi, a jej ujawnianie może narażać personel medyczny na niebezpieczeństwo.
PESEL może pełnić funkcję identyfikatora zawodowego
Z otrzymanej przez OZZRM odpowiedzi resortu zdrowia wynika, że zgodnie z art. 17c ust. 5 ustawy o systemie informacji w ochronie zdrowia identyfikatorem pracownika medycznego jest numer prawa wykonywania zawodu lub właściwy indywidualny identyfikator wpisu do rejestru. I jedynie w przypadku, gdy ratownikowi medycznemu nie nadano żadnego z tych identyfikatorów, wówczas jego numer PESEL może pełnić funkcję takiego właśnie identyfikatora.
Przepisy, które określają, jakie informacje powinna zawierać Karta Medycznych Czynności Ratunkowych, nie wymieniają numeru PESEL ratownika medycznego jako danych, które trzeba pokazać pacjentowi. Nie ma też osobnego obowiązku prawnego, który nakazywałby umieszczanie tego numeru na karcie medycznej pacjenta.
Dlaczego PESEL jest widoczny na elektronicznej KMCR?
Powołując się na wyjaśnienia Centrum e-Zdrowia, resort tłumaczy, że obecność numeru PESEL ratownika medycznego w elektronicznej dokumentacji medycznej pacjenta wynika ze sposobu, w jaki jest ona zapisywana i wyświetlana. Karta Medycznych Czynności Ratunkowych powstaje w formacie informatycznym nazywanym HL7 CDA. W tym rozwiązaniu dane wykorzystywane przez system mogą być następnie widoczne również na wizualizacji dokumentu, czyli w jego wersji dostępnej także dla pacjenta.
Źródła: cowzdrowiu.pl, Ogólnopolski Związek Zawodowy Ratowników Medycznych (profil na FB)
Wykup dostęp do serwisu ratownicy24.pl i korzystaj z materiałów, dzięki którym usprawnisz swoją pracę. Kliknij TUTAJ i dowiedz się więcej!

