Reakcja alergiczna oraz jej specyfika w odniesieniu do pacjentów pediatrycznych - Strona 2 z 7 - ratownicy24.pl
Reklama

Wyszukaj w serwisie

Reakcja alergiczna oraz jej specyfika w odniesieniu do pacjentów pediatrycznych

Reakcja anafilaktyczna - najczęstsze alergeny

Alergia pokarmowa występuje u ok. 4% dorosłych i ok. 8% dzieci. Najczęstsze alergeny wywołujące reakcję uczuleniową to m.in.: białka mleka krowiego, białko jaja kurzego, orzechy, cytrusy, ryby, owoce morza, seler, przyprawy, zboża oraz soja. Spożycie pokarmu, który wywołuje objawy reakcji uczuleniowej, wiąże się z występowaniem nudności, wymiotów, biegunki oraz bóli brzucha. U dzieci z alergią pokarmową występują nawracające: zakażenie dróg oddechowych, rozdrażnienie, trudności ze snem. Wraz z wiekiem dziecka następuje zwiększenie liczby uczulających pokarmów. Wycofanie z diety określonego produktu może spowodować znaczne złagodzenie objawów alergii.

U osób z jednoczesną alergią krzyżową na alergeny pokarmów i alergeny wziewne pojawia się zespół alergii jamy ustnej. W Polsce alergia ta dotyczy najczęściej osób z alergią na pyłek brzozy. W kilka minut po zjedzeniu jabłka, marchwi, orzechów laskowych lub brzoskwiń u chorego pojawiają się świąd, grudki i obrzęk w jamie ustnej. Takie objawy mogą występować po spożyciu pomidorów przez osoby z alergią na pyłki traw oraz po spożyciu bananów przez osoby z alergią na lateks. Wstrząs anafilaktyczny jest objawem silnej reakcji uczuleniowej, a szczególnie narażoną grupą są osoby chore na astmę. Intensywny wysiłek fizyczny może wyzwolić wstrząs po zjedzeniu danego pokarmu.

Unikając uczulających pokarmów przez okres 1-2 lat, ok. 30% chorych pozbywa się alergii pokarmowej. Sytuacja dotyczy szczególnie uczuleń na białko mleka krowiego, gdzie u 85% dzieci alergia ta zanika w wieku 3 lat. Natomiast prawie 80% dzieci uczulonych na orzechy arachidowe nie „wyrasta” z alergii i musi unikać pokarmu uczulającego przez całe życie. Dwutlenek siarki (siarczyny, E 220-E 227) rzadko powoduje uogólnioną reakcję alergiczną. Do żywności dodawany jest jako konserwant, który chroni przed wilgocią i pleśnią. Występuje także w: napojach gazowanych, piwie, winie i produktach mięsnych. Aby warzywa i owoce nie ciemniały, konserwuje się je dwutlenkiem siarki. Objawami reakcji uczuleniowej najczęściej jest skurcz oskrzeli lub wstrząs anafilaktyczny.

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować:

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów z zakresu medycyny ratunkowej
  • Otworzymy dla Ciebie wybrane video-szkolenia, dzięki którym na bieżąco zaktualizujesz swoją wiedzą
  • Otrzymasz dostęp do tematycznych e-booków
  • Zagwarantujemy Ci aktualizację kalendarium wydarzeń ratowniczych
  • Zyskasz dostęp do wszystkich wywiadów z działu: „Z ratowniczym pozdrowieniem”
zarejestruj się

Logowanie

Reklama
Reklama
Reklama
ratownicy24-na-ratunek
Poznaj nasze serwisy

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.