Reakcja alergiczna oraz jej specyfika w odniesieniu do pacjentów pediatrycznych
Reakcja anafilaktyczna - najczęstsze alergeny
Alergia pokarmowa występuje u ok. 4% dorosłych i ok. 8% dzieci. Najczęstsze alergeny wywołujące reakcję uczuleniową to m.in.: białka mleka krowiego, białko jaja kurzego, orzechy, cytrusy, ryby, owoce morza, seler, przyprawy, zboża oraz soja. Spożycie pokarmu, który wywołuje objawy reakcji uczuleniowej, wiąże się z występowaniem nudności, wymiotów, biegunki oraz bóli brzucha. U dzieci z alergią pokarmową występują nawracające: zakażenie dróg oddechowych, rozdrażnienie, trudności ze snem. Wraz z wiekiem dziecka następuje zwiększenie liczby uczulających pokarmów. Wycofanie z diety określonego produktu może spowodować znaczne złagodzenie objawów alergii.
U osób z jednoczesną alergią krzyżową na alergeny pokarmów i alergeny wziewne pojawia się zespół alergii jamy ustnej. W Polsce alergia ta dotyczy najczęściej osób z alergią na pyłek brzozy. W kilka minut po zjedzeniu jabłka, marchwi, orzechów laskowych lub brzoskwiń u chorego pojawiają się świąd, grudki i obrzęk w jamie ustnej. Takie objawy mogą występować po spożyciu pomidorów przez osoby z alergią na pyłki traw oraz po spożyciu [...]