Toksyczne działanie wybranych popularnych pokarmów
Fazeina
Oczywiście rośliny strączkowe są ważnym elementem prawidłowej diety, szczególnie u osób, które wykluczają z diety produkty mięsne, ponieważ zawierają dużo białka. Jednak większość roślin strączkowych nie może być spożywana w stanie surowym z uwagi na toksyczne lektyny jak fazeina (należy do tej samej grupy związków co silnie trująca rycyna znajdująca się w rączniku pospolitym i była wykorzystana m.in. do otrucia Georgi Markowa w Londynie przez wstrzyknięcie mu platynowej kulki zawierającej rycynę). Fazeina rozkłada się podczas gotowania, dlatego rośliny strączkowe powinny być przed spożyciem namoczone i ugotowane, natomiast spożyta z surowymi roślinami fazeina powoduje: gorączkę, dreszcze, poty, drgawki, krwawe biegunki, uszkodzenie wątroby i nerek, a w przypadku cięższych zatruć nawet zgon z uwagi na działanie kardiotoksyczne (szczególnie wrażliwe są dzieci). W badaniach in vitro powoduje rozpad czerwonych krwinek. Na surowo można jeść bez obaw groch cukrowy i fasolę mung z uwagi na brak fazeiny. Z kolei już pięć ziaren fasoli czerwonej spożytych na surowo to ilość wystarczająca do wywołania objawów zatrucia, choć praktycznie zgony zdarzają [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!