Toksyczne działanie wybranych popularnych pokarmów
Solanina
Czasem może zadziwić informacja, że ziemniaki są uważane za rośliny trujące. Prawidłową nazwą ziemniaka jest psianka ziemniak i jadalne są tylko bulwy z uwagi na zawartość w pozostałych częściach rośliny toksycznego alkaloidu – solaniny. Solanina jest produkowana przez ziemniaka w celu ochrony przed grzybami i szkodnikami, dlatego zazwyczaj bulwy są jej praktycznie pozbawione, poza niewielką ilością solaniny w skórce. Z uwagi na funkcję ochronną ilość solaniny w bulwie zwiększa się w przypadku odsłonięcia bulwy i wystawienia jej na działanie promieni słonecznych. W tej sytuacji bulwa robi się w tym miejscu zielona, a sam smak często zmienia się na lekko cierpki lub gorzki. Drugim przypadkiem wzrostu ilości solaniny w bulwie jest wypuszczanie pędów – jej ilość rośnie w okolicy oczek pędów. Ponadto jej ilość rośnie w przypadku pęknięć i stłuczeń bulw, ale również w miejscu uszkodzonym przez grzyby. Zazwyczaj nie dochodzi do ostrych zatruć, jednak uważa się, że wszystkie te przyczyny mogą powodować tzw. osłabienie wiosenne u osób, które na wiosnę dojadają ziemniaki z poprzedniego [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!