Upojenie alkoholowe u osoby małoletniej w praktyce zespołu ratownictwa medycznego
Alkohol etylowy bardzo szybko przechodzi przez większość barier biologicznych, jego poziom po spożyciu bardzo szybko wzrasta w przestrzeniach, gdzie woda występuje w znacznej objętości, włączając w to mózg w stężeniu podobnym, w jakim występuje we krwi, spowalniając jego pracę. Pierwszym etapem metabolizmu alkoholu etylowego jest przekształcanie etanolu w aldehyd octowy. Kolejnym etapem usuwania etanolu z organizmu jest metabolizowanie aldehydu octowego do nieszkodliwego octanu. Etanol, który nie podlega metabolizmowi w wątrobie, trafia bezpośrednio do krwioobiegu (z układu trawiennego) i tą drogą do wszystkich organów człowieka. Prędkość absorpcji alkoholu z układu pokarmowego zależy od jego wypełnienia treścią pokarmową. Etanol krąży w organizmie, dopóki nie zostanie całkowicie zmetabolizowany w wątrobie. Prędkość eliminacji etanolu z organizmu ludzkiego jest różna i zależy od wielu czynników. Toksyczny efekt spożycia alkoholu etylowego zależy głównie od ilości spożytego alkoholu i czasu, w jakim został on spożyty. Najwyższe stężenie alkoholu we krwi (ang. blood alcohol concentration, BAC) osiągane jest w 30-60 minucie od spożycia alkoholu (2).
Zaznaczyć trzeba także, że niektóre leki przyjmowane równocześnie z [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!